Çok sevdiğimiz patili dostlarımızın her zaman sağlıklı ve mutlu olmasını isteriz. Sağlıklı beslensinler, mutlu olsunlar, temiz ve yumuşak tüylere sahip olsunlar isteriz. Bu isteklerimizi elbette doğru tercihlerle patili dostlarımıza yöneltmeliyiz. Her işin bir inceliği vardır ve doğru yapıldığı takdirde güzel bir sonuca ulaşır. Kedi yıkama işlemi de bir o kadar önemlidir. Kedilerimizin yıkanması, sıklığı, nasıl yapılacağı oldukça önemli bir konudur. Kedinizi yıkarken kullandığınız malzeme de inanılmaz bir önem teşkil etmektedir. Kedi dostunuzun sürekli yalandığını görmüşsünüzdür. Kedilerin kendilerini yalaması onların bizim deyiminizle kendini temizlemesidir. Ancak bazı durumlarda kendilerini yalamaları temizlenmelerinde eksik kalabilir. Bu durumda da bizim yardımımıza ihtiyaç duyarlar. Sevgili dostunuzun bu ihtiyacını nasıl karşılayacağınızı merak ediyorsanız yazımızı sonuna kadar okumayı unutmayın.
Kedilerin Ne Zaman Yıkanması Gerekir?
Kediler kendilerini temizlemek ve temizlik konusunda oldukça hassas canlılardır. Tüylerini yalamak suretiyle temizliklerini sıklıkla yaparlar ve bedenleri, dillerinin yapısı buna göre yaratılmıştır. Ancak bazı durumlarda dış etkenler devreye girer ve kediler kendine yaptığı temizlik sonucu yetersiz kalabilir. Kedilerin suyu sevmediği bilinir ve genellikle sahipler bu durumda ne yapacağını bilemeyebilir. Öncelikle kendinizi sakinleştirmeli ve doğru zamanı beklemelisiniz. Unutmayın ki patili dostunuz duygularınızdan çok iyi anlıyor. Kediler her ne kadar kendilerini temizleyebilse de bazen sokaktan sahiplendiğiniz bir kediyi yıkamak isteyebilir ve bunun için araştırma yapmaya koyulmuş olabilirsiniz. Kedi yıkama da dikkat edilmesi gereken noktaları merak ediyorsanız, işte kedi yıkama ve detayıyla ilgili bazı önemli noktalar.
Kedileri Yıkarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Eğer yavru bir kediniz varsa oldukça dikkatli davranmalısınız. Yavru kedilerin yıkanmaması, uygulanacak doğru tekniklerle temizlenmesi minik bedenleri için daha sağlıklı olacaktır. Kedi yıkama için bir pamuğu alıp 40 derecelik bir suda bekletmeli ve sıkmalısınız. Pamuğun suyunu süzdükten sonra yavru kedinizi kucağınıza alabilirsiniz. Elinize aldığınız pamukla kedinizi tüylerinin çıkış yönünün tersine hafif ve yavaş hareketlerle silme işlemi uygulayabilirsiniz. Bu esnada kedinizi korkutmadığınızdan ve canını yakmadığınızdan emin olun. Bir diğer önemli nokta ise yavru kedinizin temizliği esnasında pamuğu kulak ve göz bölgesinden uzakta uygulamanızdır. Pati temizliğini ılık su ile yapabilirsiniz. Kedinizi rahatlatmalı ve ani hareketler yapmamalısınız.
Yetişkin Kediler Nasıl Yıkanmalı?
Yavru kedi yıkama ve bakımı yetişkin kedilere nazaran daha zor olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken asıl husus kedilerin çok sık yıkanmaması gerektiğidir. Kediler kendilerini yalayarak temizleyebilmektedir. Ancak dış etkenlerden kaynaklı olumsuz bir durumda kedinizi yıkama ihtiyacınız doğabilir. Bunun için öncelikle yıkadığınız suyun çok sıcak olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ilık suyla kedinizin ilk karşılaşma anı onun aşırı tepkisine yol açabilir. Bu noktada onu sakinleştirmeye çalışmalı, tavrınızın sakin olduğundan emin olmalı ve sesinizle onu rahatlatmalısınız. Yavaş hareketlerle olabildiğince temizlemeye çalışmanız yeterli olacaktır.
Kedileri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
Kedi sahiplerinin ve sahiplenecek kişilerin en merak ettiği noktalardan birisi temizlik ve yıkanma işlemidir. Bazı kedi sahipleri düzenli olarak yıkanması gerektiğini savunurken bazıları ise zaten kendilerini temizleyebildiklerinden yıkanmaması gerektiğini savunur. Kedilerin steril bir dile sahip olduğunu ve kendilerini temizleyebildiklerini unutmamakla birlikte zorunlu durumlarda yıkanmaları gerekebilir. Nitekim kötü kokan bir kediyle karşılaşmanız oldukça güçtür. Kedilerinizi nasıl yıkamanız gerektiği kadar nasıl kurulamanız da önemlidir. Kediler sık tüylere sahip olduğu için havluyla kurulanması bile tamamen kurudukları anlamına gelmeyebilir. Saç kurutma makinesinden oldukça korkan kediler, travma yaşamaması adına kurutma işleminde kurutma makinesi kullanılmamalıdır. Kedi yıkama hem de kurulama için kedilere özel şampuan ve havlulardan kullanabilirsiniz.